Vektreduksjon

(fra Helsenorge.no)

Å gå ned i vekt er ikke lett. Du må gjøre kostendringer og være fysisk aktiv. Hvis du gjør disse endringene, vil du både føle deg og bli sunnere.

​​​Å være svært overvektig innebærer mer enn å veie bare noen få kilo for mye. Fedme gir økt risiko for diabetes type 2, høyt blodtrykk, hjertesykdom og slitasjegikt.  Mange opplever også redusert livskvalitet. Når leger snakker om en «sunn» vekt, mener de en vekt som reduserer risikoen for å få alvorlige helseproblemer.

De fleste leger bruker kroppsmasseindeks (KMI, body mass index eller BMI) for å avgjøre om du har en sunn vekt for høyden din. KMI er et tall regnet ut fra høyden din i meter og vekt i kg (vekt i kg, delt på høyde ganger høyde i m). Hvis for eksempel en person som måler 1,70 m veier 90 kg, blir KMI=90/(1,70×1,70) = 31. Legene anser at du er svært overvektig dersom KMI er 30 eller høyere.

Du kan ha en følelse av at du ikke spiser mye, men du blir kun overvektig når du inntar mer kalorier enn kroppen din forbrenner. Dessverre behøver du bare å spise litt mer enn vanlig for å legge på deg. Hvis du spiser bare 100 ekstra kalorier (en og en halv kjeks) om dagen, vil du legge på deg 4 kilo i løpet av et år.

Plager i forbindelse med overvekten

Er du svært overvektig, har du for mye fett på kroppen. Mesteparten av fettet vil legge seg rundt midjen og brystkassen eller ved hoftene og rumpa. Hos overvektige menn har fettet en tendens til å legge seg rundt midjen. Kvinner har en tendens til å få større hofter.

Overvekt kan være ubehagelig og gi dårlig selvfølelse. Normal gange kan gjøre deg andpusten. Hvis du har mye fett rundt halsen og brystet, kan tyngden av fettet dessuten gjøre det vanskelig for luften å strømme lett inn og ut av lungene. Dette kan føre til mer overflatisk pust. Om natten kan man lettere bli plaget av snorking og tidvis pustestopp (søvnapné). Hvis du ikke får nok oksygen i blodet, kan det gjøre deg trett om dagen.

Overvekt gir en belastning på ledd og muskler. Du kan få vondt i ryggen, anklene og knærne. Har du folder av fett, er det risiko for å få hudinfeksjoner under dem. Huden under store bryster og rumpe kan bli sår.

Overvekt kan forstyrre hormonbalansen i kroppen, og noen kvinner får derfor uregelmessig menstruasjon eller mister den helt.

Behandling ved overvekt

Skal du gå ned i vekt, må du innta færre kalorier daglig enn du forbrenner. Den beste måten å gå ned i vekt på er å endre livsstil.

Rask vektnedgang og «slankekurer» som er urealistisk å holde på sikt gir sjelden varig vekttap. I verste fall kan det skade helsen din på sikt. Samarbeid derfor med fastlegen din for å sette deg realistiske mål.

Livss​​t​ilendring

Du har best sjanse for å gå ned i vekt hvis du kombinerer en lavkaloridiett og mosjon med atferdsterapi for å endre måten du spiser og trener på. Dette kan hjelpe deg til å bli kvitt ca. 5 til 10 prosent av vekten din i løpet av seks måneder. Det høres kanskje ikke mye ut, men det senker risikoen for helseproblemer.

En lavkaloridiett betyr at du spiser færre kalorier. Dette kan innebære å spise mindre porsjoner, eller velge mat med færre kalorier. Du må innta omtrent 500 til 1000 færre kalorier per dag, sammenlignet med kostholdet du har i dag.

Regelmessig mosjon er viktig når du skal gå ned i vekt. Be gjerne en fagperson om råd tilpasset din nåværende fysiske form og grad av overvekt. Det er lett å miste motet om man tar for hardt i, samtidig som du bør unngå belastningsskader. Mange starter med 30 minutter lett mosjon hver dag for deretter å øke når formen blir bedre.

Trening alene vil ikke hjelpe deg å oppnå ønsket vektnedgang når du er overvektig. Du må kutte kalorier også. Det kreves mye trening for å forbrenne mat. Du må løpe i omtrent en time for å forbrenne ett sjokoladekakestykke. Målet er å forbrenne ca. 2000 ekstra kalorier i uka.

Atferdsterapi kan hjelpe deg til å endre spise- og treningsvaner. Du lærer å tenke og handle annerledes slik at du oppnår varig vekttap. Du bør ta sikte på å ta av en halv til en kilo hver uke. Noen går ned mindre, andre mer. I én studie gikk deltakerne ned gjennomsnittlig 8 kilo i løpet av 20 uker.

Når du har gått ned i vekt, kan det hende du trenger hjelp til å holde vekten nede. Det hjelper også å ha støtte fra familie eller partner, eller å bli med i en selvhjelpsgruppe. En studie viser at to til tre timer med gange i uka kan hjelpe deg til å holde vekten nede.

Du har større sannsynlighet for å gå ned i vekt og bli der hvis rådene inkluderer:​

  • Jevnlig kontakt med helsepersonell
  • Støtte fra andre folk som slanker seg
  • En lavkaloridiett som lister opp typer mat man kan spise og mat man bør unngå
  • Regelmessig veiing
  • En personlig treningsplan
  • En plan for hvordan du best holder vekten nede når du har nådd ønsket vekt.

Andre behandling​​er

Har du ikke lykkes å gå ned i vekt ved hjelp av livsstilsendringer alene, kan du bli anbefalt legemidler eller kirurgi som en siste utvei.

Legemidler

I Norge finnes det ett godkjent legemiddel som kan hjelpe deg å gå ned i vekt. Det heter orlistat. Det er noe dokumentasjon for at orlistat kan gi vektnedgang, men det er viktig å huske at du fortsatt må holde deg til et lavt kaloriinntak og følge et treningsprogram. Orlistat kan gi bivirkninger som fettrik diaré.

Det finnes andre slankepiller, men de er ikke tilgjengelige i Norge, eller de anbefales ikke. Noen av dem kan være farlige. Vurderer du å ta slankepiller eller urtemidler, bør du diskutere dette med legen din først.

Operasjon

Fedmeoperasjoner utføres kun på personer med alvorlig overvekt, som har alvorlige helseproblemer som følge av overvekten og ikke har klart å gå ned i vekt på annen måte. Alle operasjoner er forbundet med risiko for komplikasjoner, så snakk med legen din for mer informasjon hvis fedmeoperasjon kan være et alternativ for deg.

Hvordan går det med meg?

​Fedme går ikke over av seg selv. Vekttap og vektkontroll kan være vanskelig. Det vil trolig være lettere hvis du får hjelp av legen og følger konkrete slankeråd.​

Her er hva vi vet skjer med de fleste som følger et kosthold- og treningsprogram:

  • De fleste mennesker går ned ca. 5 til 10 prosent av vekten sin i løpet av seks måneder hvis de følger et program som inkluderer kostholdveiledning og regelmessig mosjon.
  • Etter seks måneder vil du ikke gå ned i vekt så raskt, og vekttapet kan stoppe opp.
  • Å holde vekten kan være vanskelig. De fleste legger på seg igjen, i det minste noe av vekten.
  • Din beste sjanse for å holde vekten nede, er å forbli i et kosthold- og treningsprogram med regelmessig støtte fra helsepersonell.

Klarer du ikke å gå ned i vekt har du en høyere risiko for å få alvorlige helseproblemer, deriblant diabetes, kreft, hjerte- og karsykdommer. Har du hjertesykdom eller slitasjegikt, kan disse sykdommene forverres ved overvekt.