«Fem om dagen» tilsvarer for voksne cirka 100 gram per porsjon. Til barn kan porsjonsstørrelsen være noe mindre, litt avhengig av alder. Fem om dagen oppnås enklest ved å spise frukt og grønnsaker til hvert måltid. Halvparten av fem om dagen bør være grønnsaker.
Kun frukt og grønnsaker er ikke et fullverdig måltid. Et fullverdig måltid bør settes sammen av mat- og drikkevarer som inneholder de energigivende næringsstoffene fett, karbohydrater og proteiner.
Et tips for å få barn og unge til å spise mer frukt og grønnsaker er å skjære det opp. Barn spiser mer frukt og grønnsaker når de er skåret opp. Varier mellom ulike typer så de får i seg flere ulike næringsstoffer.
Grønnsaker, frukt og bær har et høyt innhold av fiber, og er særlig gode kilder til vitamin A og C som spiller en viktig rolle for immunforsvaret vårt. Vitamin C øker opptaket av jern fra andre matvarer, og man bør derfor inkludere mat med vitamin C til hvert måltid.
Ved å spise to av de følgende alternativene hver dag får barna tilstrekkelig vitamin C:
- en halv appelsin
- 1 dl appelsinjuice
- en kiwi
- en skive rå kålrot
- en tykk skive paprika
- en kopp friske jordbær (sommerstid)